logo

Werk

Development & webdesign

Ik ontwerp gebruiksvriendelijke sites en web applicaties. Daarnaast geef ik cursussen en verleen consultancy en projectmanagement diensten. Ik ben versta xhtml, css, Javascript, Java en sommige andere programmeertalen, xml, xslt en tracht mooie, bruikbare websites en applicaties te bouwen en ontwerpen.

Sinds 1995 bouw en ontwerp ik websites voor non-profit organisaties, diverse commerciële bedrijven en enkele omroepen. Ik heb dat de laatste tijd vooral met MMBase gedaan, een open source contentmanagementsysteem ontwikkeld in Java. Momenteel richt ik me met name op mobiele web applicaties en ontwikkel ik apps voor iPhone en iPad. Het onderstaande biedt een gedeeltelijk overzicht van mijn werk van de afgelopen jaren. Ik ben lid van Fronteers, vakvereniging van front-end developers.

maandag 2 maart 2009

(2015) Tactical Media Files

A media archive for activist media. An MMBase based site similar to Open Images. It contains besides video, articles, campaigns, events and other material on activism and the use of media in political struggle.

(2009-2015) Open Images Platform

Open Beelden is een mediaplatform, een 'YouTube'  voor video, audio en afbeeldingen dat beschikbaar is op basis van Creative Commons licenties. Het platform werd gezamenlijk met Michiel Meeuwissen in opdracht van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ontwikkeld in MMBase. Met behulp van FFmpeg en een aantal andere open source componenten worden vrijwel alle soorten media getranscodeerd naar open formaten. Het materiaal is te downloaden en te bekijken in open formaten als OGG en PNG, maar ook in minder open formaten als H.264. Video en audio worden afgespeeld met HTML5 media tags en voor de mindere goden onder de browsers worden er via een JQuery plugin alternatieven geboden met een Java (Cortado) en Flash (Flowplayer) applet.
Je kan er een account aanmaken en je eigen werk uploaden. Tevens is de site geheel meertalig.

Hier zie je een van mijn favoriete filmpjes - tenminste in browsers die de video tag ondersteunen. Blijf kijken of scroll vooral door tot 1:09 minuten waarop je de 'Scheveningen 280' tijdens een vliegende storm ziet thuisvaren: "De vissersbevolking slaat met angstige spannig het binnenlopen van de logger, Sch. 280 gade".

(2011-2013) Van Gogh Museum

Ten behoeve van de website van het Van Gogh Museum werd de nieuwe huisstijl toegepast. Tevens werd de homepage vernieuwd en de Flash applicatie erop vervangen door functionaliteit met Javascript, css en html.
Sindsdien assisteer ik op periodieke basis bij het beheer van enkele sites van het museum, waaronder sites in Wordpress en Spring.

(2008-2013) N.V. NOM

Voor de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij ontwikkelden we een op MMBase gebaseerd CMS. Via de redactieomgevng kunnen verschillende sites op basis van gedeelde templates en gebruik makende van een gemeenschappelijke content repository worden gepubliceerd.

(2010) Schooltv Beeldbank Plus

Plus is een nieuwe onderdeel in Schooltv Beeldbank met quizen, te downloaden werkbladen, lessen en links.

(2006-2010) Overheid.nl

Overheid.nl is de portal waarmee alle websites van de Nederlandse overheid ontsloten worden. Het CMS ervan - de 'voorpagina's' waarmee verschillende on-line databanken ontsloten worden - werd opnieuw door ons in opdracht van IC&S ontwikkeld op basis van MMBase.

Overheid.nl was genomineerd in de verkiezing Website van het Jaar 2010.

(2008) Schooltv Eigenwijzer

Eigenwijzer is een website voor het voortgezet onderwijs waar scholieren aan de hand van projecten of een uitgebreide thematische 'vakkenboom' informatie kunnen vinden.

(2007-2008) Schooltv Beeldbank

Schooltv Beeldbank

De ontwikkeling van een geheel vernieuwde versie van de Beeldbank: HTML, css, javascript, editors, overige templates en MMBase en Java ontwikkeling.

(2007) Nationaal Comité 4 en 5 mei

Landingspage 'Vier Vrijheid' Een fragment van een van de vier 'landingspages' van het Nationaal Comité

Het Nationaal Comité had reeds lang een website gebaseerd op MMBase. Hun nieuwe website werd gebaseerd op de CMS container ontwikkeld door Finalist. Black Magic Marker werd gevraagd de site te ontwerpen. Ik was bij het project betrokken als technisch projectmanager en adviseerde het Nationaal Comité over de implementatie van de CMS container. Als overheidsorganisatie is het voor het Nationaal Comité van belang dat hun website voor iedereen toegankelijk is. Een belangrijk deel van mijn taak bestond er daarom uit ervoor te zorgen dat er een gebruiksvriendelijke website tot stand kwam die hoog scoort op de Webrichtlijnen van Overheid.nl.

(2005-2008) Holland Open

Holland Open

Voor Holland Open ontwierp en bouwde ik zowel de website voor de conferenties van 2005 en 2006 als de website van het platform zelf. De drie sites zijn gebaseerd op MMBase en bevatten onder andere applicaties om het conferentieschema bij te houden, een mailinglist en een applicatie waarbij gastsprekers zelf hun bijdrage aan de conferentie kunnen beschrijven.

(2006-2007) EO

De websites van Evangelisch Omroep waren toen op MMBase gebaseerd. Ik heb er websites voor verschillende EO programma's gemaakt, een nieuw intranet en andere programmeer- en ontwerpwerkzaamheden gedaan.

(2006) Logo Erik Mertens

Erik Mertens' logo

Voor dit Hilversums aannemersbedrijf ontwierp ik het logo.

(2006) Leeuw Garage

Een website die ik heb ontworpen voor een garagebedrijf van vrienden van ons.

(2005) Cursus MMBase voor webmasters VARA

Voor de webmasters van de VARA gaf ik een cursus over MMBase. Het doel van de cursus was beide webmasters meer inzicht te geven in de werking van MMBase. Daardoor kunnen zij nu beter anticiperen op de wensen en problemen van de redacties en gebruikers van de verschillende VARA websites, bijvoorbeeld www.vroegevogels.nl en www.vara.nl.

(2005) Meijers

Een eenvoudige website die ik voor The Dutch Republic ontwikkelde in MMBase.

(2002-2005) Projectmanager MMBase bij Teleac/NOT

Teleac/NOT is de organisatie van Teleac en Schooltv. Ik heb er drie jaar gewerkt als technisch projectmanager. Mijn werk bestond uit het implementeren van MMBase als content management systeem voor al hun sites. Maar ik heb er ook veel geprogrammeerd, onder andere www.schooltv.nl, www.teleac.nl, www.schooltv.nl/weekjournaal.

(2001-2002) CMS Developer bij ilse media

Bij ilse maakte ik kennis met MMBase. We ontwikkelden er met een klein team in een klein jaar zo'n kleine 50 websites met MMBase, waaronder www.kijk.nl, www.breakout.nl, www.vrouwonline.nl en www.libelle.nl. Tevens ben ik er trots op dat ik de meestbezochte nieuwssite van Nederland www.nu.nl om mocht bouwen naar MMBase.

(1997-2001) Webontwikkelaar bij xxLINK

Ik heb bijna vier jaar met veel plezier voor xxLINK Internet Services gewerkt, dat in 1999 overgenomen werd door Integra Europa. Voor hen heb ik onder andere gewerkt aan de websites van www.nrc.nl, www.fortis.com, www.gwk.nl en www.sidn.nl.

(2001) EVA-Lanxmeer

Fraaie website voor de ecologische wijk in Culemborg

(1999) GroenLinks

GroenLinks website

GroenLinks had al enkele jaren hun landelijke site bij de Digitale Stad. Zij vonden in de zomer van 1999 dat het tijd werd voor een nieuw ontwerp met meer interactiviteit. Op hun wensenlijstje stonden onder andere een discussieforum, een zoekmachine, maar vooral ook de mogelijkheid om nieuws, agenda-items, links en dergelijke op een snelle manier te plaatsen zonder te hoeven HTML'en. Ik maakte een nieuw ontwerp voor de site en programmeerde de interactieve delen in Perl. De niet-interactieve delen van de site werden door de webmasters in HTML beheerd. Eind 2004 ging GroenLinks over op hun derde-generatiewebsite gebaseerd op PHP en verzorgd door XS4All.

(1998) LINME

Van de homepage van het LINME

Deze website van het Landelijk Informatiepunt Natuur en Milieu-Educatie, een samenwerkingsverband tussen de bibliotheken van Milieudefensie en IVN, is helaas niet meer on-line. Je kon er onder andere literatuurlijsten over natuur- en milieu-onderwerpen, de nieuwe aanwinstenlijsten van de bibliotheken en de laatste berichten raadplegen. Met name hun literatuurlijsten (met beschrijvingen van de literatuur!) vond ik erg de moeite waard.

(1998) freeteam

freeteam logo

Website en logo van www.freeteam.nl, een informeel samenwerkingsverband van een aantal computerspecialisten. Zij stellen hun kennis van computers, programmeren, internet, databases en lokale netwerken ten dienste van maatschappelijke organisaties.

(1997) Naar een Ander Europa

Naar een Ander Europa

In juni 1997 kwamen een aantal Europese regeringsleiders in Amsterdam bijeen om van Europa een nog grotere eenheid te maken. Een groep mensen vond dit een goede gelegenheid om eens te laten horen en zien waar zij aan denken bij Eén Europa. Freeteam verzorgde onder andere deze site en een mailinglist met een database.

(1997) INZET

INZET

INZET bestaat niet meer. De website die ik voor hun bouwde was een van de eerste websites van een ontwikkelings-organisatie. INZET besteedde veel aandacht aan milieu in ontwikkelingslanden, ontwikkelingssamenwerking, de positie van vrouwen in ontwikkelingslanden en de rol van internationale organisaties en bedrijven. INZET publiceerde op hun website onder andere artikelen uit hun magazines en rapporten.

(1997) WIG

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in juli 1997 voerde de Werkgroep Integratie Gehandicapten actie omdat ze vonden dat ook rolstoelers ook een officieel Vierdaagse-kruisje verdienden. De site die ik toen voor hun maakte bevatte een dagboek van een rolstoeler die over zijn Vierdaagse schreef en een interactieve discussiepagina. Daarna hebben vrijwilligers van de WIG zelf een nieuwe site gebouwd.

(1996) e-Gids en Heineken out of Burma

Plukje, de mascotte van e-Gids
Heineken out of Burma website

De e-Gids bleef helaas alleen bij een idee: een gids op het web voor ideële, progressieve organisaties. Voor nog geen 25 gulden per jaar kon een organisatie hier een eigen webpagina krijgen. Een leuk idee met een leuk ontwerp, maar daar bleef het helaas bij.

Heineken heeft zich teruggetrokken uit Burma, misschien wel mede dankzij de site. Enkele bladen schreven toen al "Activisten gebruiken Internet als geheim wapen". Je kon er een elektronische petitie ondertekenen.

(1995) A SEED Europe

A SEED website in 1995

Action for Solidarity Equality and Development Europe, de Europese 'hub' van een wereldwijd jongeren netwerk. Dit is de eerste site - behalve dan mijn eigen site - die ik gemaakt heb. Dat was in 1995. Het ontwerp ging een jaar of vijf mee, daarna kreeg hun website een nieuwe 'look'.

Wat is MMBase

MMBase is een content management systeem om op een flexibele manier met name multi-mediale content op te slaan, te beheren en te presenteren. MMBase is gebaseerd op Java en is voor verschillende typen database geschikt.
MMBase werkt met objecten met ertussen relaties. Een artikel met illustraties wordt bijvoorbeeld gemaakt door relaties van een stuk tekst naar verschillende afbeeldingen te leggen. Tekst, afbeeldingen, audio, video, maakt niet uit, het kan allemaal de database in om gepubliceerd te worden op (meestal) een website.
MMBase is open source, het maakt gebruik van open standaarden en het werkt op de meeste gangbare besturingssystemen en databases.

MMBase
Website van MMBase
MMBase Wikipedia
Entry in de nederlandstalige Wikipedia
MMBase: An Open-source Content Management System
Artikel in IBM Systems Journal dat de geschiedenis, structuur en MMBase 'community' beschrijft.
MMBase on Ohloh
Beschrijving en statistieken op het open source netwerk